Szeretettel köszöntelek a Israel közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Israel vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Israel közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Israel vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Israel közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Israel vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Israel közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Israel vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 14 éve
Ha van kedvenc zsidó vagy Izraeli ételed amit szívesen készítesz, vagy csak a kedvenced, oszd meg velünk.
Hozzászólások eddig: 14
Simion Ildiko üzente 14 éve
Gyömbéres sütemény - Purimra
Hozzávalók: negyed kg cukor, 4 tojássárgája, l egész tojás, 1 dkg őrölt gyömbér, negyed kg liszt.
A hozzávalókat összegyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, formákkal kiszaggatjuk, kikent, lisztezett tepsire tesszük, 2 óra hosszat állni hagyjuk, majd gyenge tűznél sütjük. Napokkal korábban kell készíteni, mert eleinte kemény.
Simion Ildiko üzente 14 éve
Cimesz (Rós haSanai étel)
Sárgarépa cimesz
Hozzávalók: 4 szál sárgarépa, 2 közepes burgonya, l citrom héja, fél csésze cukor, fahéj, só, bors.
A sárgarépát lereszeljük, a burgonyát kockára vágjuk, kevés vízzel, a citromhéjjal főni tesszük. Nagyon gyenge tűzön közel két órán át főzzük. Régen a sütőben készítették, szintén enyhe tűzön, hosszú ideig.
Sárgarépa-alma cimesz
Hozzávalók: 4 csésze reszelt sárgarépa, 1 csésze reszelt alma, 1 evőkanál búzadara, 3 evőkanál libazsír, fél csésze víz, só, cukor, kevés őrölt szerecsendió.
Az összes hozzávalót elkeverjük, s lefedett lábosban főni tesszük. Közel két órán át főzzük, amíg a dara teljesen megpuhul. Szükség esetén pótoljuk a vizet.
Szilvás-burgonyás cimesz
Hozzávalók: 25 dkg főtt hús, 1 nagy fej apróra vágott hagyma, 3 közepes, hámozott és kockára vágott burgonya, 25 dkg szilva, fél csésze cukor, só, kevés liszt, csipet fahéj.
Az összes hozzávalót a liszt kivételével egy edénybe rakjuk, s közel két órán át főzzük. Amikor már teljesen puha, kevés liszttel meghintjük, hogy sűrűbb legyen. Akkor jó, ha már egyáltalán nem leveses.
Simion Ildiko üzente 14 éve
Borsos fonat (Pfefferkuchen)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg libazsír, 2 tojás 1 kávéskanál bors, 1 pohár fehérbor, só.
A lisztet és a zsírt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, a borsot, a sót, és annyi bort, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Két órát pihentetjük, majd kisujjnyi rudakat sodrunk belőle. Hármas fonással apró kalácsokat fonunk, amelyet zsírozott tepsiben sárgára sütünk.
Simion Ildiko üzente 14 éve
GESZTENYEMÁRTÁS
(ROS HÁSÁNÁRA)
Hozzávalók:
500g gesztenye, 3-4 evőkanál libazsír vagy étolaj, 3-4 evőkanál liszt, só, 1 evőkanál cukor, kevés húsleves.
Elkészítése:
A gesztenyéket a tetejükön bevagdaljuk, vízbe beáztatjuk, és forró sütőben megsütjük. Megtisztítjuk, pár darabot egészben hagyunk, a többit a krumplinyomón megtörjük. Vékony, világos mártást készítünk, a masszát beleforgatjuk, cukorral, pici sóval ízesítjük, majd annyi húslevessel engedjük fel, hogy mártássűrűségű legyen. Megforrósítjuk, és belehelyezzük az egészben hagyott gesztenyéket.
Simion Ildiko üzente 14 éve
Maceszos tarhonya
Hozzávalók: 2 egész maceszlap, 2 kanál liba zsír, 1 kis fej hagyma, 2 tojás, kevés víz.
A maceszlapot mozsárban összetörjük, a zsírban megpirítjuk a kockára vágott hagymát, belerakjuk a maceszt, kevés vízzel puhítjuk, majd hozzáadjuk a villával felvert tojásokat.
Párolt marhahúshoz, szaftos húsokhoz kitűnő köret.
Simion Ildiko üzente 14 éve
Peszahi különlegességek Bundás macesz
Hozzávalók: Személyenként 1 tojás, só, kb. 1 maceszlap.
A maceszlapot csíkokra törjük, meleg vízzel leöntjük, majd kettőt-hármat összeragasztva a tojásba mártjuk, majd forró olajban pirosra sütjük.
Simion Ildiko üzente 14 éve
Krumplis latkesz
Hozzávalók:
1/2 kg hámozott, reszelt burgonya
l nagy fej reszelt hagyma
2 tojás, 3 evőkanál liszt
só, bors, a sütéshez olaj
A reszelt burgonyát hagymával, tojással, liszttel összekeverjük, fűszerezzük. Palacsintasütőben felforrósítjuk az olajat és merőkanálnyi adagokban a masszát kisütjük. Peszahkor liszt helyett maceszdarát használjunk!
Simion Ildiko üzente 14 éve
UBORKAMÁRTÁS MAZSOLÁVAL
(ROS HÁSÁNÁRA)
Hozzávalók:
7-8 apró szemű édesen eltett uborka, 2 evőkanál libazsír vagy étolaj, 2 evőkanál liszt, 1 marék mazsola, 1 kávéskanál cukor vagy méz, kevés húsleves.
Elkészítése:
Világos rántást készítünk, a kockára vágott uborkákat beleforgatjuk a rántásba, hozzáadjuk a megmosott és megáztatott mazsolákat, majd húslevessel felengedjük, hogy kellő sűrűségű legyen. Ízlés szerint cukorral vagy mézzel ízesíthetjük.
Simion Ildiko üzente 14 éve
Kugli -gánef
Összevegyítünk 15 dkg lisztet és 10 dkg libazsírt. Késhegynyi sót, borsot, pirospaprikát és nagyon kevés vizet adunk hozzá, és összekeverjük. Hurka alakúra formázzuk, és a sólet tetejére tesszük.
Simion Ildiko üzente 14 éve
CSÓLENT (SÁBBÁTRA)
Hozzávalók:
500 g fehér bab
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 füstölt libacomb vagy mell
200 g zsírosabb marhaszegy, só.
Elkészítése:
A kiválogatott babot előző napon megmossuk és beáztatjuk. Másnap egy szűk szájú sóletes fazékba tesszük egy részét. Erre tesszük a húsokat, majd a maradék bab következik, a tetejére a zúzott fokhagyma és az apróra vágott vöröshagyma kerül. A sóletet felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, tetejére tehetjük a kuglit, és vele együtt főzzük meg
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás